S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Editorial

GBOB 2015

Un sfert de ceas mi-a trebuit sa imi dau seama - in final - ca lista de trupe calificate in finala nationala GBOB 2015 nu o voi afla nici de pe pagina de Facebook GBOB Romania si nici de pe site-ul oficial.

Nu comentez circumstantele, dar statutul de simplu 'surfer' pe Google Chrome imi dicteaza o cantitate haotica de informatii pe canalele oficiale. Mai pe sleau, habar n-am de unde incepe si unde se termina toata povestea, prea multe informatii, prea multe poze, prea mult text. Dupa jumatate de ora de plimbat prin postari si pagini de evenimente, am concluzionat si anume: Preselectiile GBOB Romania se incheie undeva prin toamna acestui an, trei semifinale s-au consumat, iar undeva prin septembrie ar urma semifinala pe Moldova, ultima anuntata.

Toata schema se desfasoara pe zone clasice ale Romaniei, insemnand evenimente regionale. Pana la ora actuala au avut loc preselectii in Transilvania, Oltenia si Muntenia, in urma carora in finala au intrat Vespera, Face Today, I'm The Trip, The Purple Dandies, Invader si Basska. Logica de consumator al muzicii imi spune ca finala - din trupele castigatoare pana in acest moment - se va da intre Basska si I'm The Trip. Eu pariez pe I'm The Trip drept castigator al finalei si reprezentant al Romaniei. In rest, o groaza de premii 'adiacente', participari la cluburi si festuri mici sau mari de prin Romania, gest de laudat.

As vrea insa sa fac o statistica. In cele trei semifinale discutate pana in prezent am numarat un total de 42 de formatii participante. Adica 42 de formatii care au venit sa cante. Si daca facem alta statistica, nu avem noi 42 de formatii active in Romania. Adica formatii ce pun mana pe o chitara, formatii cu activitate constanta, trupe care nu raman doar in sala de repetitii sau garajul colegului.

Numar pe degete trupele cu activitate cat de cat constanta, disting cateva nume pe care le-am vazut exclusiv la concerte tip concursuri si raman peste 30 de formatii cu semnul intrebarii. Si hai ca nu tuturor le putem acorda bonusul de inceput, caci mai mult ca sigur nu toate aceste formatii s-au format acum 3 luni.

La fel cum pana la urma nimeni nu obliga pe nimeni sa faca nimic, daca trupele asta simt, sa cante doar la concursuri, ok. Poate ca nu suficienti s-au prins ca nimic nu pica din cer, cu siguranta nici macar succesul pe plan local. Si daca dai gherle, asta e farmecul muzicii, naturaletea. Si daca canti prost, aia e, nimeni nu s-a nascut invatat. Dar a invatat din concerte. Si daca canti doar pe la concursuri, mari sanse ca cea mai draga amintire sa ramana cea din sala de repetitii.

Apai daca nu va primeste clubul X ca sunteti din orasul Y, nu va descurajati. Internetul este in continuare cea mai eficienta metoda de promovare pentru a convinge. Atatea exemple exista cu trupe pornite dintr-un loc uitat de cel de sus (sau jos) si devenite legenda. Insa am cautat mostre audio cu o parte din trupe, fara succes. Asa ca, dragi trupe participante la GBOB si doar la GBOB, ce naiba faceti? Unde sunteti in scena rock? Nu de alta dar avem nevoie de voi, ca altii intre timp nu prea mai apar. Fiti cu suflet bun si incepeti sa va promovati.

Dragi formatii din locatii mai putin afiliate fenomenului rock, nu pot decat sa va felicit pentru curaj si totodata va indemn sa fiti urmatoarea trupa interesanta din undergroundul romanesc. Cluburi sunt, concerte sunt, studiouri sunt, festivaluri sunt, la treaba! 

Iar daca aveti timp liber si de aprofundat, iata lista trupelor inscrise pana in prezent:

Fallen
Les Ex
The Mad Socks
Nistagmus (CT. Mangalia)
Phonic Bomb
The Purple Dandies
Salmastra
SAN (PH. Ploiești)
Secret Society
Stone Light
Velosonics
A Treia Generatie (Brezoi)
Arachna (Dragasani)
Crimena (Craiova)
Discipolii (Brezoi)
I'm The Trip (Sibiu)
Invader (Lupeni)
Proxima (Ramnicu Valcea)
Red Fiction (Craiova)
Silent Project (Baile Olanesti)
Sin Under Skin (Craiova)
Sold Out (Ramnicu Valcea)
Symbolic (Campulung Muscel)
Caustic
Dimorphic
Divided by Perception
DØTS
The Emp
Face Today
Gecko
Hybrid Symphony
Kaidun
Konthrast
My Hands In Chains
Nuclear Muffin
Rattlejack
Stereotrombone
Times of Need
VesperaREF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva