S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Interviuri

Biohazard 2015

Biohazard, unul din cele mai importante nume ale scenei hardcore, se intorc in Romania pentru un show la editia din acest an a festivalului Rockstadt Extreme Fest, ocazie numai buna pentru a discuta cu trupa si a afla ce se intampla cu noul album, daca a disparut spiritul din scena metal, ce inseamna sa canti in primul rand pentru fani si ce se va intampla in Romania.

Vorbesc acum din prisma unui fan Biohazard, am vazut trupa atat in formula veche - alaturi de Evan - cat si actuala formula si trebuie sa recunosc ca noua componenta suna mult mai bine live in comparatie cu ce am vazut in ultimii ani de existenta ai formulei clasice. Sunt curios sa aflu despre dificultatea plecarii lui Evan, din punctul vostru de vedere.

Fara a ne gandi prea mult la situatie pentru ca in acest moment sunt lucruri mai importante de facut, eu privesc povestea la fel ca un divort. Nu poate fi vorba despre ura, insa copilul acelui divort este publicul nostru. Pot spune ca Biohazard are acum o sotie mult mai 'sexy'. Lucurile nu mai mergeau, Evan avea o alta viziune diferita fata de restul trupei. Scott iubeste exact ce iubim si noi, iar energia trupei este incredibila. Aseara am avut o conversatie cu un fan si mi-a spus ca energia Biohazard in 2015 este poate mai intensa decat atunci cand am inceput ca trupa. Cateodata nu e vorba de a fi doborat ci de a te ridica si a lupta in continuare. Asta inseamna Biohazard. Mergem inainte, Biohazard a fost intotdeauna o trupa care odata pusa la colt, va riposta si intotdeauna va castiga. Nu vrem sa fim o trupa de top, vrem sa fim o trupa luptatoare.

E exact spiritul trupelor old school, iar parte din acest spirit nu poate fi regasit in scena noua. Cum vedeti aceasta tranzitie? Adica in ce priveste scena hardcore, lucrurile sunt ok, se pastreaza acelasi spirit, sunt trupe bune si tinere. Insa daca privim generalismul scenei metal, exista o constanta a rutinei de a inregistra un album, pleca in turneu si inapoi in studio. Exact ca o masinarie.

E o situatie interesanta pentru ca o masinarie are nevoie de combustibil pentru a functiona, in acest caz vorbim de bani.

Si nu poti functiona fara bani.

Nu ca nu poti functiona fara bani, pur si simplu nu mai exista bani in muzica. Spre exemplu, noi avem joburi pentru a putea oferi familiilor noastre tot ce au nevoie. Asadar, daca nu exista bani in muzica, ce ramane de facut? Sa te distrezi. Noi pentru asta am inceput, habar n-aveam ce inseamna business-ul.

Scott: Eu am incercat sa traiesc din muzica si aproape ca am murit de foame. Tot timpul exista promisiuni ce nu se respecta, regulile se schimba. Asa ca cel mai important e sa te distrezi, toata partea de afacere are tendinta de a distruge spiritul, cum ai spus si tu.

Billy: Cand abordezi muzica ca o forma de relaxare, nu e nicidecum un job, e o placere, o binecuvantare. Pentru noi, sa cantam in Romania, in Bulgaria....adica am condus 8 ore intr-o duba fara aer conditionat, asa cum am mers si atunci cand am inceput aceasta trupa. Ne-am oprit, am vizitat locuri, am facut poze. E mult mai placut acum.

 

A afectat schimbarea de atitudine si 'distractia' modul in care ati compus viitorul album?

Da. Probabil e destul de frustrant pentru Scott, insa noi il cunoastem de foarte mult timp, trupa lui a cantat cu noi in turneu. Realitatea e ca noi nu lucram ca alte formatii, nu incepem sa compunem din septembrie pana in februarie. La noi pur si simplu se intampla, cand e gata e gata. Suntem mai pregatiti acum decat am fost in urma cu 6 luni, procesul nu s-a schimbat insa concentrarea s-a schimbat mult. Suntem mult mai interesati de modul in care aceste piese vor suna live. In trecut aveam piese care in studio sunau excelent, insa live nu le puteam canta. Acum ne concentram foarte mult pe cum vor suna aceste piese live, daca pe noi nu ne misca aceste piese, atunci nici publicul nu va fi multumit. Ne distram pe scena, iubim ce facem.

E greu in 2015 sa compui un album care sa pastreze acelasi spirit si sa oferi aceeasi nota de inovatie?

E greu daca n-ai o idee, pentru noi e greu sa ajungem in acelasi loc si la acelasi timp. Suntem imprevizibili, si live si in studio. Pe scena ne simtim ca si cand ne-am intors in 1990.

Billy, stiu ca esti pasionat de sport si de arte martiale. Cum poti aplica aceasta disciplina si mod de lucru cand vine vorba de muzica?

Nu stiu, cred ca e pur si simplu o chestie individuala. Nici nu stiu daca e vorba de disciplina, suntem mai degraba o trupa de 'clasa muncitoare', in loc sa ne trezim la 5 dimineata pentru a merge la munca, noi stam intr-o duba, calatorim, dormim unde apucam, doar pentru a avea privilegiul de a canta. Oamenii din sport, au multi bani, o viata comoda, asa ceva nu e pentru noi.

Eram curios daca disciplina pe care o inveti in artele martiale te ajuta in Biohazard.

E ciudat pentru ca Biohazard a aparut in viata mea inainte de aceasta pasiune pentru artele martiale. Pe atunci credeam ca stiu sa ma bat, acum stiu sa ma bat dar nu mai am nevoie de cunostinta, din fericire. Personal, artele martiale mi-au oferit un echilibru si o ordine in viata mea, insa nu are legatura cu formatia.

Anul acesta ajungeti pentru a doua oara in Romania, la Rockstadt Extreme Fest. Iti aduci aminte de primul show in Romania? Exista o poza destul de celebra cand arati un semn obscen catre unul din oamenii insarcinati cu paza.

Pentru ca noi si oamenii din fata scenei suntem aceeasi. Nu am militat niciodata pentru securitatea excesiva. Este scena noastra si scena publicului. Si daca vedem ca securitatea este prea excesiva, atunci cu siguranta vom riposta, am facut-o de multe ori. Suntem o familie, Romania e parte din familia noastra.

Niciodata nu e ceva planificat cand vine vorba de Biohazard. Energia e comuna, de necontrolat si atat de puternica. Cine stie ce se va intampla in Romania. 

REF 2015 sponsori almost final

 


REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva